A Story



Hari ni mood aku sgt baek.. so aku rasa nak imbas balik zaman dari aku dalam perut mak sampai la sekarang... lagipun ni first post aku..so mesti orang-orang semua tak kenal aku..hehe...jeng jeng jeng...


Once upon a  time...


Mak aku kasi nama kat aku HANISAH...sama la ngan abah aku pun setuju ngan nama nih.. tup tup.. atok aku gadoh nak letak nama aku Sopiah.. adoiiii... tapi abah aku nak gak nama Hanisah... atok aku tu belah mak aku.. so kira pak mertua la.. tak kira, abah aku amek kata putus nak gak nama nih... ni berdasarkan yang mak aku cita la....aku mana tau hapa-hapa lagi... nasib baek sgt la nama aku tak jadi Sopiah... hahahhaha...Nama Hanisah ni pun aku rasa dah cukup antik dah...oit sila jangan gelak...ngeeee..







ini lah aku. yang kecik tu. with my sis. Kak Cah.
pstt.. nama dia pun ada problem gak dulu Aisyah, pastu nanges-nanges kena tuka Noor Fazilah.haha.



Then, mak aku cakap masa aku lahir, aku kuar terus tertiarap! aish... x sabaq nak kuar ka apa...aku lahir 9 Mac 1990..tolong igt ya! set kat reminder handset masing-masing! ha..disebabkan aku lahir terus tertiarap, aku tak tau la doktot tu tak reti ke tertido kejap ke, tak kan dia tak pegang aku kot masa aku nak jengok kuar..musykil aku...tapi tu la yang mak aku story kat aku...what ever lah! tapi yang tak syok telinga mendengar, tak manis dipandang tu, idung aku kemek! ish.. macam-macam dugaan la aku ni....masa start tengok dunia pun aku dah diberi cobaan, yayg tak leh blahnya, idung aku cuma ada satu lubang idung ja masa lahir....nasib baek muleh nak bernyawa lagi, kalau tak pot dah la... tapi sekarang aku dah ada 2 lubang idung dah.....hahaha...mak aku cakap doktot tu wat pa ntah kat idung aku bagi tak kemek balik...doktot ni memang cari pasal betul la...dah la tak sambut aku, ntah-ntah sebab aku jatuh tertiarap tu kot idung aku unik sikit... hurm...tak pa lah....asalkan sekarang dah okey! Klau tak, org panggil Nisa Kemek la jawabnya.. tak pun kalau nama Sopiah...ha elok dah la, Piah Kemek! hihiihihi....


Ok...sekarang time tadika lak...aku ingat lagi kecik-kecik aku memang tak suka pi tadika....masa firstday, mak aku mai tunggu aku kat luar pintu, mak aku hantar aku naik basikal mini ja....cian mak aku kan....tu la, tapi aku memang pagi-pagi memang suka wat akal tak mau pi tadika..apa nak jadi tadika pun dah malas dah....patut la la ni makin liat...hurm... 


ini aku lagi:)
yang malas gi belajar waktu cinonet dulu.


Awat aku tak suka p tadika aku pun tak tau...tapi masa mula-mula ja la...pastu aku dah mau pi tadika dah.....sebab dah dapat kawan....tu la kat umah tak dak adik, tak reti nak berkawan lagi..setakat main-main sikit tu boleh la, nak gi jalan umah-umah orang takot....aku ingat lagi masa kecik-kecik mak aku suka gempaq aku Cina Bisu, Cina Bisu mai! kar kampung aku dulu, ada sorang cina ni naik basikal tua, dia bisu and selalu round-round cari barang terpakai...kat belakang basikal dia ada kotak, mak aku cakap kuar umah jalan merata, nanti cina bisu tangkap masuk dalam kotak, pi jual kat siam! aku apa lagi, memang takot lah kat si cina ni.....

Satu hari, cina ni mai tadika aku...nasib baik tutup grill...tapi cina tu mai gak kat grill tu, pastu cikgu aku p geleng-geleng kepala, tu tanda "tak dak, tak dak" ataupun "takmau,takmau"... dalam hati aku masa tu memang takot gila lah... walaupun grill kunci tapi aku takot gak, aish memang penakut betoi la...pastu...pastu...aku pun nangis!!! hahahhaha... semua orang tengok aku....aku ingat lagi, rasa macam nak terkencing lam seluar pun ada masa tu.....huhhhuhhu...pastu cikgu mai pujuk aku....masa rehat cikgu tolong tambah nasi ke bubur nasi aku tak ingat, tu untuk tak mau bagi aku nangis dah.....hehehehe..... balik tu aku cita kat mak aku, mak aku gelak kat aku.......



Ada satu masa tu, bangun pagi tu memang aku set dah dalam kepala hotak aku, tak mau pi tadika hari ni...Mak aku pulak hari tu dia jek aku lain macam...(jek = ampu) mak aku ikat tocang dua kat aku, pastu dok puji2 la kata comey la hari ni..... aduh aku dah la tak mau p pagi tu...pastu dah siap, mak aku carry aku naik basikal mini...sampai tadika, mak aku sruh salam, aku pun salam, aku mai lambat, so cikgu pun sambut depan pintu..padahal memang aku sengaja melambat-lambatkan pun...pastu, mak aku tolak la aku masuk dalam sebab aku dok keras ja macam tak mau masuk... tolaktolak, aku tak mau gak masuk... mak aku tolak lagi, aku keras lagi, last-last aku panjat pintu grill tu sebab tak mau masuk... huhuhuhuh...... cikgu pun heran n terkejut tengok anak murid dia panjat grill tu....then, mak aku tak larat dah, terus bawak aku balik....huhuhu....sian mak aku... maap ye mak, masa tu adik tak da semangat belajar lagi, masih ingat anak patung kat rumah..huhuhu...sepanjang perjalanan balik, mak aku hentam aku cukup-cukup, berleter sampai umah...aku tak nangis, tapi ada rasa bersalah sikit...huhu......sampai umah and sampai malam tu, mak aku tak mau layan aku....hehehhe...padan muka aku......tapi aku wat dek, sambung main anak patung bawah tangga....miahahahha....


okey.okey. da banyak mengimbas. nak bagitau nih. hari ni raya haji. haha. kira halal lah aku imbas-imbas balik zaman kecik-kecik dulu. tak da kena-mengena kan. lalalala. okey. awak, kamu, you, whateverlah, ada story first day kat sekolah or tadika yg lucu, share dgn saya oke? 


c u next post.




2 comments:

KimiCnoL said...

haha..ank mak nkal..

Nica said...

sekarang mak saya yg nakal plak ! :)